Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie i wilgotne ciasto z jabłkami i makiem

Miękkie i wilgotne ciasto z jabłkami i makiem

Autor: Opietruszka

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 26

Dodano: 25.05.2018

Odsłon: 1553

Uwielbiasz odwiedziny i popołudniowe herbatki lub/i kawki u mamy lub babci? Ich rustykalny styl i retro klimat? Więc wilgotne ciasto z jabłkami i makiem oraz kaszą manną jest dla Ciebie! To ciasto bez użycia mleka krowiego, bez mąki oraz białego cukru. Uwaga! Jest jedno ale... Jest tak miękkie i przyjemne, że jego jedzenie nie skończy się na jednym kawałku i mimo najszczerszych chęci skusisz się na kolejny i... kolejny... A letni czas i mnogość przyjęć na świeżym powietrzu i okazji do spotkań właśnie się zaczął! Może się skusisz?

Składniki

  • 3/4 szklanki maku
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 4 jaja dobrej jakości
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
  • 8 łyżek kaszy manny (może też być razowa)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Włącz piekarnik na 180 stopni i przygotuj tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia na samym dnie. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka a pod koniec ich ubijania dodawaj cukier łyżka po łyżce. Trzymaj ubite białka z cukrem w gotowości! Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj je z makiem, kaszą manną, żółtkami, olejem i sodą. Do powstałej masy dodaj delikatnie ubite białka i wmieszaj je do masy. Bądź delikatny, by nie zniszczyć struktury ciasta ;)

  2. Przelej masę do tortownicy, wyrównaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do uzyskania ciemnobrązowej skórki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń