Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie Pierniczki.

Miękkie Pierniczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 8125

Dodano:

Odsłon: 4004

Robi się je dosłownie expresowo,nie muszą leżakować,są od razu miękkie i puszyste.

Składniki

  • 40 szt.
  • 2 1\4 szkl.mąki pszennej
  • 2 jajka klasy L
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki suche przesiać do miski i wymieszać,następnie podgrzewamy masło z miodem na małym ogniu,wyłączamy palnik i wkruszamy drożdże,mieszamy dokładnie do połączenia,i wlewamy do miski ze składnikami suchymi(odczekałam 3-5 min.za nim wlałam),wbijamy jajka

  2. i wszystko wyrabiamy ręką lub mikserem,następnie na lekko podsypanym mąka blacie rozwałkowujemy ciasto,na grubość 3-4 mm i wykrawamy pierniczki.Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8-10 min.można je również posmarować rozbełtanym jajkiem przed włożeniem do pieca,

  3. pieczemy do zrumienienia.

  4. Gotowe po przestygnięciu lukrujemy,dekorujemy,jak widzicie u mnie talentu do dekoracji za grosz ;-) Pierniczków wyszło 40 szt.w zależności od wielkości wykrawaczy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń