Do góry

Desery Przepis na:

Miękkie pierniczki „Miodki”

Przepis dnia 2016-12-09
Miękkie pierniczki „Miodki”

Autor: rusty_fork

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 731

Dodano: 30.11.2016

Odsłon: 10068

Miękkie od razu po upieczeniu

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • pół opakowania przyprawy do pierników
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umieszczamy wszystkie składniki w misie i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Odkrawamy z niej część i wałkujemy do grubości około 4-5mm. Wykrawamy pierniki. Surowe pierniczki układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 8 min( w piekarniku elektrycznym) Proponuję dostosować czas do swojego urządzenia.
    Udekoruj np. lukrem królewskim, przepis na blogu.

  2. Z tej porcji otrzymałam około 50 pierniczków średniej wielkości.
    Pierniczki może wykrawać od razu na dociętym kawałku papieru do pieczenia, który później przeniesiesz na blachę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń