Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielona łopatka z makaronem"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 148
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 299
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 148
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 299
Składniki
Makaron ugotuj al dente. Odcedź (nie przelewaj zimną wodą!), zachowaj 1/3 szkl. wody z gotowania. Makaron zostaw na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
Rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, cebulę i czosnek, podsmaż. Wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem, podgrzej. Wrzuć brokuły.
Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj z makaronem, mięsem i pomidorami. Nałóż do naczynia do zapiekania. Ser zetrzyj na grube wiórki, połowę wymieszaj ze śmietaną.
Zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Zapiekaj 20–25 minut. Posyp resztą sera i piecz, aż ser się rozpuści.
Podawaj od razu z surówką z kapusty pekińskiej, polaną keczupem lub sosem paprykowym typu ajwar.
Na później
Zapiekanki makaronowe możesz mrozić – podziel je na porcje, włóż oddzielnie do pojemników lub woreczków.Źródło: Naj