Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone faszerowane kiełbasą

Mielone faszerowane kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1545

Dodano:

Odsłon: 1139

Mielone to danie smaczne i proste w przygotowaniu. Jeśli jednak zbyt często gości na naszym stole szybko może się znudzić. Jak odmienić tradycyjne mielone ? Nafaszerować je kiełbasą.

Składniki

  • mięso mielone 1 kg
  • kiełbasa pikantna 30 dag
  • jajka 2 szt
  • bułka 1 szt
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namaczamy w mleku lub letniej wodzie i odstawiamy na 20 min. Mięso mielone /najlepiej wieprzowe łopatka plus karkówka/ przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko i odciśniętą bułkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wyrabiamy.
    Kiełbasę o jakimś wyrazistym smaku np. czosnkową lub paprykową kroimy na kawałki /grubsze plastry lub kostkę/.
    Porcje mięsa mielonego rozkładamy na dłoni, na środku układamy kawałek kiełbasy i formujemy "kulkę" z farszem w środku.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim mielone na złoty kolor z wszystkich stron.
    Podajemy z surówką, ziemniakami lub jako wędlinę do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń