Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone mięsno - jajeczne

Mielone mięsno - jajeczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 16646

Nietypowe kotlety mielone z dodatkiem jajka.

Składniki

  • 4 jajka
  • 350 g wieprzowej łopatki
  • 1/2 szk rzeżuchy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1/3 szk wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 szczypty mix chili
  • dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z łupin i pokroić siatką do sałatek. Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem bezpośrednio do miski. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, dwa jajka, bułkę tartą i kaszę oraz wodę. Na koniec wsypać pokrojone jajka. Wyrobić masę, podzielić ja na części ( u mnie wyszło 7 sztuk ) i uformować kule. Włożyć je do bułki tartej, obtoczyć z każdej strony i uformować okrągłe kotleciki za pomocą noża lub tasaka. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń