Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone Nadziane Szpinakiem z Fetą.

Mielone Nadziane Szpinakiem z Fetą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3665

Dodano:

Odsłon: 9352

Lubimy mielone,a jeszcze tak pysznie nadziane to już w ogóle petarda :-)

Składniki

  • 6 szt.
  • 500 g mielonego u mnie z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • Nadzienie:
  • 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1 cebulka
  • 60 g sera typu feta
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • oraz bułka tarta do obtoczenia klopsów
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulkę obrać,umyć i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną oleju,gdy się rumieni dodać szpinak,i smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest również słony,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min,zdjąć z ognia,szpinak przełożyć do miseczki,ser feta pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku,całość wymieszać i nadzienie gotowe.
    Mielone wrzucić do miski,wbić jajko,wsypać mannę,przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki,całość wyrobić ręką,



  2. z mięsa formujemy dość spore kule,spłaszczamy w ręce i nakładamy łyżkę farszu,

  3. następnie zamykamy kule w rękach,sklejamy mięso tak aby nadzienie nie wychodziło na wierzch,kulamy w rękach klopsy,obtaczamy w bułce tartej

  4. i smażymy na patelni z olejem na złoto z obu stron.

  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń