Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w paluszkach

Mielone w paluszkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 547

Dodano:

Odsłon: 222

Chyba każdy lubi paluszki. Super do pochrupania ale czy używaliście ich jako panierka do kotletów ? Kiedyś robiłam w ten sposób kotlety schabowe więc przyszedł czas na mielone. Panierka taka jest smaczna, delikatna i chrupiąca a kotlety soczyste.

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 bułka ( 100 g )
  • 1 szk mleka
  • 80 g paluszków solonych
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
    Mięso zmielić razem z bułką.
    Cebulę i czosnek posiekać w rozdrabniaczu a potem umyć rozdrabniacz, dokładnie osuszyć i rozdrobnić paluszki.
    Paluszki wsypać na talerz.
    Do mięsa wbić jajka, dodać przyprawy do smaku i wyrobić masę.
    Porcje masy mięsnej obtaczać w paluszkach, uformować kotlety i smażyć na
    rumiano z obu stron.
    Podawać na przykład z ziemniakami i buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń