Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone podane w pikantnym sosie chrzanowym serwowane z kaszą gryczaną. Naprawdę polecam:)
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 353
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 353
Składniki
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na rumiano. Sos: w garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, przez chwilę mieszając podsmażamy . Następnie wlewamy 2 szklanki bulionu i energicznie mieszając zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy - jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy porcjami pozostały bulion. Na koniec do sosu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzewamy. Mielone podajemy z sosem chrzanowym i kaszą gryczaną.