Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie chrzanowym

Mielone w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 441 Ocena: 2651

Dodano:

Odsłon: 328

Mielone podane w pikantnym sosie chrzanowym serwowane z kaszą gryczaną. Naprawdę polecam:)

Składniki

  • mięso mielone 75 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka 1 szt
  • mleko 0,5 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • sos:
  • bulion warzywny ok. 3 szklanki
  • śmietana 18% 150 ml
  • chrzan tarty ze słoika 2 łyżki kopiaste
  • sok z cytryny do smaku
  • mąka pszenna 1 łyżka kopiasta
  • masło 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans.
    Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy.
    Z masy mięsnej formujemy pulpeciki i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na rumiano.
    Sos: w garnku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, przez chwilę mieszając podsmażamy . Następnie wlewamy 2 szklanki bulionu i energicznie mieszając zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy - jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy porcjami pozostały bulion. Na koniec do sosu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzewamy.
    Mielone podajemy z sosem chrzanowym i kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń