Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie pomidorowym

Mielone w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7755

Dodano:

Odsłon: 34924

Mielone pieczone w sosie pomidorowym

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej)
  • pół szklanki kaszy manny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 500 ml passaty pomidorowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1 cebulę i 2 ząbki czosnku trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa, kaszy, jajka, natki, przypraw i wody, dokładnie rozrabiamy (tak, aby woda się całkowicie wchłonęła). Odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę 1 cebulę i 2 ząbki czosnku smażymy chwilę na oleju, dodajemy passatę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Z mięsa formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, następnie kładziemy na sos zrumienione kotlety. Pieczemy pod folią aluminiową w piekarniku, około 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie parę minut można piec bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń