Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z dynią i szczypiorkiem

Mielone z dynią i szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 3826

Kotlety mielone z dodatkiem dyni, szczypiorku i smażonej cebulki są kolorowe i pyszne, po prostu rewelacyjne.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • dynia 10-15 dag
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1 szt
  • bułka czerstwa kajzerka 1/2 szt
  • mleko 1/2 szkl
  • cebula 1/2 szt
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko.

  2. Dodać dynię. odciśniętą bułkę, czosnek, posiekany szczypiorek, cebulę i przyprawę do mięsa mielonego ( można dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

  4. Z masy mięsnej formować owalne, kotleciki, obtaczać w bułce tartej.

  5. Tępą stroną noża zrobić kratę.

  6. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń