Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z leśnymi grzybami w keksówce.

Mielone z leśnymi grzybami w keksówce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 3928

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.

Składniki

  • 1,5 kg łopatka wieprzowa
  • 2 cebule
  • 1 duża bułka namoczona w mleku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
  • 75 dag leśne grzyby
  • 1 cebula
  • sól. pieprz
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
    Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.
    Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 sierpnia 2014 bardzo ciekawy przepis, a za grzybami leśnymi tęsknię bardzo, bo tutaj gdzie mieszkam niestety ich nie ma, ale zastanawiam się, czy mogłabym ,,adoptować" zamiennie pieczarki i np. dodać wcześniej namoczone i podgotowane grzyby suszone, zainspirowałeś mnie do upieczenia tego ,,klopsa". :-)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 23 września 2013 bardzo apetycznie wygląda, i wspaniały pomysł zamiast keksa mięso:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń