Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z marchewką

Mielone z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3310

Dodano:

Odsłon: 267

Mielone z delikatnie słodkim posmakiem dzięki dodanej marchewce i bułce mlecznej. Pysznie smakują z lekko pikantnymi surówkami, buraczkami czy warzywami z zalewy octowej.

Składniki

  • marchew 3 szt
  • mięso mielone 75 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka mleczna 1 szt
  • mleko 0,5 szklanki
  • bułka tarta
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min. - powinna być na pół ugotowana. Marchew odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
    Bułkę mleczną zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans.
    Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę mleczną, pokrojoną marchew i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy - jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać łyżkę bułki tartej.
    Z masy mięsnej formujemy pulpety i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń