Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z niespodzianką

Mielone z niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4717

Dodano:

Odsłon: 8130

Te mielone są bardzo smaczne,efektowne,a nie są bardzo pracochłonne.Bardzo smakują mojej rodzince,polecam:))

Składniki

  • mięso mielone wieprz., 80 dkg
  • kajzerka czerstwa, 1 sztuka
  • mleko, 1/2 szklanki
  • cebula, 1 sztuka
  • śliwki marynowane w occie lub, 5 sztuk
  • dynia w occie lub
  • grzybki w occie
  • żółty ser np.podlaski,żuławski, 12 dkg
  • Szynka wędzona, 10 dkg
  • jajko, 1 sztuka
  • Bułka tarta, 1/2 szklanki
  • olej, 4 łyżki
  • ketchup, 1 łyżka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżki
  • sól
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku,odcisnąć.Cebulę obrać,posiekać.

  2. W miseczce połączyć mięso,kajzerkę,jajko,cebulę,pieprz oraz sól i dobrze wyrobić na jednolitą masę.Rękami zwilżonymi wodą uformować 10 cienkich placuszków.Ser pokroić na 15 plasterków,a szynkę na 10 plasterków wielkości 4 na 3 cm.

  3. Na każdym z pięciu placuszków położyć plasterek szynki,plasterek sera,kostkę dyni lub połówkę śliwki albo grzybka,znowu plasterek sera i szynki,a następnie przykryć wszystko drugim placuszkiem.Brzegi dokładnie zlepić i uformować owalny kotlet.Powstanie w ten sposób pięć kotletów.

  4. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.Zrumienić je z obu stron,a następnie zmniejszyć ogień,przykryć patelnię i smażyć 25-30 minut.Pozostałe plasterki sera przekroić na pół,aby otrzymać po dwa paseczki.

  5. Na 3 minuty przed zakończeniem smażenia na każdym kotlecie położyć kleks z ketchupu,a na wierzchu-plasterki sera.Przykryć patelnię.Przygotowane kotleciki przełożyć na półmisek i ozdobić natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 12 marca 2013 Coś innego i dobrego,bo te zwykłe mieloniaki to się przejadły;)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 marca 2013 Ze śliweczką,mniam! Zrobię takie z mielonego drobiowego,pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń