Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z sezamem i cynamonem

Mielone z sezamem i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1533

Dodano:

Odsłon: 2880

Pyszne kotlety z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu i imbiru obtoczone w sezamie. Polecam zarówno na obiad, do kanapek jak i ciepłą przekąskę na imprezę!

Składniki

  • 0,5 kg łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • jajko
  • bułka moczona w mleku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • sezam z dodatkiem rozmarynu do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w plastry, lekko solimy i podsmażamy na patelni do zbrązowienia. Mięso razem z podsmażoną cebulą mielimy, dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko. Czosnek drobno siekamy i ucieramy w moździerzu z solą, pieprzem, chili, szczyptą cynamonu i imbiru. Taką mieszankę dodajemy do mięsa i wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotlety mielone i obtaczamy je w ziarnach sezamu z rozmarynem. Smażymy na patelni do zbrązowienia. Możemy podawać jako burgery z cebulką, ogórkiem i dużą ilością szczypiorku. Musztarda lub dip jogurtowy opcjonalnie- my lubimy!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2017 Biorę jedną bułę oraz przepis i uciekam robić ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń