Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka kanapkowa w słoiku.

Mielonka kanapkowa w słoiku.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 574 Ocena: 4404

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 17397

Kolejna konserwa w słoiku, mielonka kanapkowa, bez użycia peklosoli, użyłam mielonej soli himalajskiej, różowej, naukowo stwierdzonej za najzdrowszą sól na ziemi. Mielonka jest smaczna, tyle że nie jest taka różowa jak mielonka z użyciem peklosoli.

Składniki

  • mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez szarpak - 1 kg
  • mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 8 mm - 0,3 kg
  • mięso z łopatki wieprzowej zmielone przez sitko 4 mm - 0,5 kg
  • 0,5 szklanki zimnej, lodowatej, przegotowanej wody
  • 5 - słoików 0,5 l
  • 25 gram soli himalajskiej różowej
  • 2 małe łyżeczki czarnego pieprzu (gniecionego w moździerzu)
  • 1 mała łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 mała łyżeczka kolendry (gnieciona w moździerzu)
  • pół małej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mieszamy wszystkie suche przyprawy.

  2. Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 4 i 8 mm dodając stopniowo wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mięso zmielone przez szarpak.

  3. Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty.

  4. Tak wyrobionym farszem napełniamy słoiki 540 ml.

    Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  5. Gotowa mielonka, ja wyjmowałam ze słoika używając dużego lejka od nadziewania kiełbas. Wbijałam i wyciągałam walec kiełbasy który możemy pokroić w plasterki.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń