Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka wieprzowa (wersja konserwa w słoiku).

Mielonka wieprzowa (wersja konserwa w słoiku).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1128 Ocena: 12524

Dodano:

Odsłon: 21152

Domowego wyrobu mielonka w słoiczkach. Jest smaczna i łatwa do wykonania. Polecam.

Składniki

  • łopatka - 1,2 kg
  • boczek - 1,2 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 18 g/kg
  • cukier 1 g/kg
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

  2. Rozdrabnianie:

    Łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak lub sitko 12 mm, boczek przez sitko 10 mm.

  3. Wykonanie farszu:

    Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu.

  4. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  5. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy wieczka i poddajemy trzykrotnej pasteryzacji.

  6. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.
    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.


  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 maja Zabieram, jak wszystkie Twoje przepisy. I do zrobienia, koniecznie. Jak znalazł na działeczkę pół dziką z daleką drogą do sklepów. Spróbuję z drobiu, dla rocznego maluszka. Dzięki za przepis i czekam na kolejne (może coś z drobiu?). :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń