Do góry

Przetwory Przepis na:

Mielonka z golonki w słoiku.

Mielonka z golonki w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 5503

Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .

Składniki

  • mięso z golonki 1,65 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 28 g
  • pieprz biały 3 g
  • czosnek mielony 3 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą.

  2. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm.

  3. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz i czosnek. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Tak wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie przez chwilę wyrabiamy farsz.

  4. Farsz ścisło upychamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.

  5. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

  6. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  7. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.

  8. Golonka ze słoika da się pokroić w cienkie plasterki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maga67 11 czerwca Przepis ciekawy choć ilość przpraw zbyt skromna ale jeśli ktoś lubi jałowe rzeczy to może zmarnować dobry surowiec. Czas pekowania jest zbyt krótki, minimum 4 doby. Pakowanie mielonki do różnej wielkości słoików jest niepraktyczne. Lepiej moim zdaniem zastosować słoiki jednej wielkości np. 350ml co sprawia, że tyndylizacja jest prostsza, nie trzeba robić oddzielnie wg wielkości słoików, no ale jak ktoś lubi sobie komplikować to może. Na koniec drobna uwaga. Jeśli mielonka po tyndylizacji może być przechowywana do 6 miesięcy to nie ma się co szczypać i użyć conajmniej 2 razy tyle mięsa i wyjdzie 12 słoików za jednym razem.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 czerwca Pycha. No i już zrobiła się dziurawa broda. Z razowym chlebkiem i ogóreczkiem mmm ... Zostawiam 10 palców. ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń