Do góry

Śniadania Przepis na:

Mielonka ze słoika

Mielonka ze słoika

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 679 Ocena: 13456

Dodano: 03.11.2016

Odsłon: 32125

Skoro to przepis Gregorhspeeda to wchodzę. Sprawdzony polecam.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 400 g wędzonego surowego boczku
  • 1 mała cebula
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • półtora łyżki soli
  • garść świeżej bazylii
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc.

  2. Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki.
    Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotowałem słoiki 1 ½ godziny i włożyłem do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aliz 03 stycznia 2017 A co z peklosolą bo wygląda jakbyś dodawał a w przepisie nie ma. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JanKuch 03 stycznia 2017 Robię podobnie lecz inaczej przeprowadzam proces pasteryzacji. Pierwszego dnia pasteryzacja 60 min, drugiego dnia 40 minut, trzeciego dnia 30 minut. Czasy dla słoików do o.5 l.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 stycznia 2017 To jest pycha! Ja nie dodaję swoich przepisów właśnie z powodu problemów ze zdjęciami. Jestem w wieku 60+ i mnie naprawdę nie przeszkadza nienajlepsze zdjęcie, jak również i jego brak też. Nieraz zdjęcie cudo - przepis taki sobie. Przecież wystarczy troszkę wyobraźni . Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada 03 stycznia 2017 Prezentacja proponowanych na "Smakerze" potraw pozostawia w większości przypadków wiele do życzenia... Tych którzy polecane danie potrafią ładnie zaserwowac i pokazac to na załączonej ilustracji, jest zaledwie garstka... Ale co tam ja... Po prostu się czepiam...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 07 listopada 2016 Przepis bez zdjęcia nie ma sensu, dlatego nie zamieściłam jeszcze swoich przepisów, bo nie umiem robić zdjęć, czekam na pomoc synów. Przepraszam za szczerość, będzie że się czepiam, ale to zdjęcie nie zachęca do konsumpcji. Walory smakowe niewątpliwe, ale... Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 04 listopada 2016 Uwielbiam takie domowe i swojskie smaki! :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 listopada 2016 Nie ma jak domowe wyroby,pycha i jeszcze ta galaretka...:)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń