Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsiwo z sosem kurkowym.

Mięsiwo z sosem kurkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 7170

Pyszne, eleganckie i szybkie do zrobienia.

Składniki

  • pierś indycza, plastry grubości pół cm, 4 szt.
  • ryż, 3 filiżanki
  • kurki, 30-40 dkg
  • cebula duża, 1 szt.
  • śmietanka do zup 18%, 500 ml
  • mozarella, zotarella jak kto woli, 2 szt.
  • ser pleśniowy, 20 dkg
  • olej do smażenia, trochę
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. . Kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam ją. Po umyciu i pokrojeniu kurek wrzucam je na patelnię do zeszklonej cebulki. I duszę aż zniknie sok z kurek.Solę i pieprzę. W między czasie gotuję ryż na sypko.

  2. Następnie wlewam śmietankę do garnka, czekam aż się zacznie gotować i wrzucam rozdrobnione mozarellę i ser pleśniowy. Jak się rozpuszczą wrzucam podsmażone kurki. Solę i pieprzę . Uważam z soleniem bo ser pleśniowy jest słony.

  3. Podsmażam na lekko złoto popieprzone i posolone plastry mięsa indyczego ( może też być schab).

  4. Ubijam w filiżance ryż i robię "babkę" na talerzu. Obok kładę plaster mięsa. Polewam go sosem oraz ryż dookoła. A na środek mięsa wyławiam 2 łyżki kurek.

  5. Moja córka uwielbia to danie. Musiałam namrozić kurek, że ho ho.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń