Do góry

Dania główne Przepis na:

miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :)

Przepis dnia 2013-08-21
miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :)

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4222

Dodano: 20.08.2013

Odsłon: 26649

Moje pierwsze podejscie do rolady z miesa mielonego- nieskromnie mowiac, bardzo udane :)) Rolada jest pyszna, zarowno na cieplo, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 5 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 surowe jajko
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 2 lyzeczki domowej vegety
  • 200 g boczku (pokrojonego na maszynie, na jak najciensze plastry)
  • lyzeczka oleju
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do glebszej miski przelozyc mieso, dodac do niego posiekana cebule, zmiazdzony czosnek, jajko, bulke tarta, sol, pieprz, vegete i mielona papryke, dobrze wymieszac (masa ma byc podobna do masy na kotlety mielone- nie dosypywac wiecej bulki, zeby rolada po upieczeniu nie byla zbyt twarda).

  2. Na stole rozlozyc plat folii aluminiowej, delikatnie posmarowac ja olejem. Wylozyc na nia mase miesna, uformowac prostokat- dlugosc taka, by mozna bylo ulozyc 5 ugotowanych jaj, na grubosc palca. Na srodku poukladac jajka- jedno za drugim. Uformowac rolade, przekladajac mieso wokol jajek. Gotowa rolade oblozyc plastrami boczku. Konce plastrow, ktore "wisza" podwinac pod spod rolady przy pomocy folii.

  3. Calosc (razem z folia) delikatnie przelozyc do prostokatnej formy (u mnie 30x 40), przykryc forme folia aluminiowa (folie ponacinac w kilku miejscach, by para mogla wydostac sie na zewnatrz). Piec 40 min w 180-200 stopniach, po tym czasie zdjac folie i zapiec rolade ok 10-15 minut- do zrumienienia boczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krokiecik 23 sierpnia 2013 Pięknie wygląda ,czy można do mięska dodać startą na tarce marchewkę ,pewnie byłoby jeszcze ciekawsze mniam ,duży plusik za ten przysmak pozdrawiam.:) :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 sierpnia 2013 No, Anetko, a ja nieskromnie powiem, że narobiłaś mi w tym momencie takiego smaczka, że w dołku mnie ścisnęło. 6 z kciukiem :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 20 sierpnia 2013 witam Anetko, pyszne jedzonko, wielki kciuk :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń