Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i posmakował nam ten maniok. Postanowiliśmy zrobić z niego zapiekankę mięsną, która wyszła naprawdę wyśmienicie. W mniejszych formach do pieczenia wygląda jak suflet, po czym lekko opada. Skórka jest chrupiąca, wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 394
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 394
Składniki
Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół. Mięso dzielimy na 4 części. W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree. Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.