Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne ciasto na sposób boloński

Mięsne ciasto na sposób boloński

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Mięsne ciasto na sposób boloński"

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 20 dag małych pieczarek
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki keczupu
  • suszone zioła włoskie
  • 15 dag mozzarelli
  • masło do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Chili rozetnij, oczyść z pesteczek i bardzo drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij połowę cebuli. Dodaj pieczarki. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Smaż ok. 5 min, przełóż na talerz. Na patelnię dolej 2 łyżki oleju. Zeszklij pozostałą cebulę. Włóż mięso i smaż, aż stanie się rumiane. Dołóż chili, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso oprósz też suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki i keczup. Smaż 5 min. Masę odstaw, by nieco przestygła.

  3. Ciasto rozwiń, wylep nim natłuszczoną tortownicę i ponakłuwaj widelcem. Tortownicę napełnij przestudzoną masą mięsną.

  4. Na wierzchu rozłóż pieczarki oraz pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Wszystko posyp startą mozzarellą. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 min. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń