Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne klopsiki z ryżem zapiekane w kapuście, czyli uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków

Mięsne klopsiki z ryżem zapiekane w kapuście, czyli uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47636

Dodano:

Odsłon: 434

Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.

Składniki

  • klopsiki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie z łopatki) 500 g
  • ryż 100 g (1 woreczek)
  • kasza manna 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • kapusta biała 750 g (pół główki)
  • marchew 3 sztuki
  • cebula 2 sztuki (średniej wielkości)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (90 g)
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1/2 sztuki
  • woda 1 litr
  • maggi 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia.
    Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
    Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.

    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki
    się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa.

    W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.

  2. Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw.

    Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.

  3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut.

    Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń