Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne kokilki z piure

Mięsne kokilki z piure

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Mięsne kokilki z piure"

Składniki

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 szkl. zielonego groszku z puszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 15 dag żółtego sera
  • mielony kminek
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania foremek
  • rozmaryn do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz gotuj ok. 25 minut w posolonym wrzątku. Pomidory polej wrzątkiem, potem zdejmij skórkę. Miąższ pomidorów oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, podsmaż. Potem dołóż pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlej winem, przypraw solą, pieprzem, kminkiem i rozmarynem. Duś 15 minut, aż odparuje prawie cały płyn. Wtedy dołóż groszek. Ziemniaki odcedź. Utrzyj na gładko z masłem oraz śmietaną. Masę ziemniaczaną przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  2. Żaroodporne naczynka posmaruj tłuszczem. Nałóż do nich mięsną masę. Przykryj piure ziemniaczanym. Ser zetrzyj, posyp nim wierzch zapiekanek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 35 minut.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń