Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mięsne kuleczki w ziołach i sezamie"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Pieczywo tostowe namocz w zimnej wodzie. Po 3 min dokładnie odciśnij na gęstym sitku. Czerwone cebule obierz, opłucz i bardzo drobno posiekaj. 1/3 odłóż do dekoracji kuleczek.
Wszystkie świeże zioła opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz. 1 gałązkę rozmarynu potnij na kawałki i odłóż do dekoracji. Z pozostałych ziołowych łodyżek poodrywaj listki i je posiekaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj odciśnięte tosty, posiekaną cebulę, suszone zioła prowansalskie, musztardę oraz przeciśnięty czosnek.
Do składników w misce wsyp sól i pieprz (do smaku). Wyrób ręką jednolitą masę. Zwilż dłonie wodą i uformuj nimi z masy małe kuleczki (powinno wyjść ok. 24).
Na jeden płaski talerz wysyp sezam, na drugi – posiekane zioła. Panieruj w tym kulki i układaj ma blasze przykrytej pergaminem. Piecz 30 min w 175 st. Udekoruj odłożoną cebulką i rozmarynem.
Kulinarna wskazówka
Aby kuleczki z mięsa mielonego były miękkie, delikatne i miały idealny smak, masę wyrabiaj intensywnie i dość długo (ok. 5 min) – by dostało się do niej jak najwięcej powietrza.Źródło: Tina