Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsny zawijaniec

Mięsny zawijaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Mięsny zawijaniec"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 100 min; porcja – 220 kcal, cena 0,80 gr

  2. Drożdże pokrusz, rozetrzyj w miseczce z jogurtem (wybierz gęsty jogurt naturalny). Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę (wyjmij ją wcześniej z lodówki), pół łyżeczki soli, łyżeczkę granulowanego czosnku. Na koniec wlej drożdże z jogurtem.

  3. Wszystkie przygotowane posiekaj ostrym nożem, a potem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut. Ciasto rosnąc, powinno podwoić swoją objętość.

  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z mielonym mięsem (np. wieprzowo-wołowym, wieprzowym lub drobiowym). Dodaj jajko, 3-4 łyżki bułki tartej oraz sporą szczyptę przyprawy do mięsa mielonego. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokątny płat o wymiarach 30 na 40 cm i grubości około 1,5 cm.

  6. Na środku rozwałkowanego płatu ciasta drożdżowego rozłóż doprawiony farsz mięsny. Chwytając za dłuższy bok, zroluj ciasto. Przełóż je do wyłożonej pergaminem podłużnej formy (tzw. keksówki).

  7. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 60-70 minut.

  8. Marta Matusiewicz z Bielska-Białej, kucharz

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń