Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso drobiowe zawijane w szynce

Mięso drobiowe zawijane w szynce

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 43753

Dodano: 11.11.2014

Odsłon: 1956

Kruche, delikatne i aromatyczne mięso z piersi kurczaka. Jego wspaniały smak został wzbogacony świeżym rozmarynem i intensywnym aromatem szynki szwarcwaldzkiej.

Składniki

  • pierś z kurczaka 1 kg
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • świeży rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól, słodka czerwona papryka (mielona)
  • szynka szwarcwaldzka 200g
  • czosnek 6 ząbków
  • wino białe półwytrawne 1/4 szklanki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Następnie każdą pojedynczą pierś przekroić w poprzek, lekko posolić i oprószyć mieloną czerwoną papryką.
    Na patelni (u mnie grillowa) rozgrzać oliwę z oliwek. Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem.
    Na każdy kawałek mięsa nałożyć jeden lub dwa plasterki czosnku (który oczywiście wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy).
    Tak przygotowanego kurczaka zawijać w plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Jeżeli mamy duże kawałki mięsa owijamy je w dwa plasterki szynki, jeżeli małe, wystarczy jeden plasterek.


  2. Gotowe mięsne zawiniątka wracają na patelnię, gdzie podlewamy je winem i woda (około pół szklanki). Całość dusimy 10 minut, aby mięso przeszło aromatem wina i rozmarynu.
    Ważne jest również, aby miękki był czosnek, dlatego mięso z tej strony, na której położyliśmy plasterki czosnku dusimy dłużej odwrócone czosnkową stroną
    do dna patelni.
    Kurczaka podajemy np. z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 12 listopada 2014 Wspaniale wyglądają, lubię takie połączenia kurczaka z szynką,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 listopada 2014 Wspaniałe! Z przyjemnością skosztowałabym tak wybornych zawijasków. A jeszcze w połączeniu z buraczkami...mmmm.. Pycha! :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 11 listopada 2014 Na pewno smaczne danie :-) lubię różnego typu ,,zawijasy" mięsne np. w szynce czy boczku :-). Mięso w środku jest bardziej soczyste, a całość po dodaniu przypraw i połączeniu różnych smaków niezwykle aromatyczne :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń