Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso mielone po bałkańsku

Mięso mielone po bałkańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 6731

Dodano:

Odsłon: 15999

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charakterystyczną dla Bułgarii przyprawę. Jeśli jej nie mamy, pomińmy ją lub zastąpmy innymi - danie będzie równie smaczne.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
  • ...
  • 100g żółtego sera
  • 150g sera feta
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką, do zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.

  2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń