Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso pod pierzynką

Mięso pod pierzynką

Autor: Naj

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14713

Dodano: 15.11.2010

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Mięso pod pierzynką"

Składniki

  • 40 dag małych ziemniaków
  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • 40 dag kurek lub pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu qsól
  • mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz, potnij w plasterki. Polędwiczkę umyj i osusz. Natrzyj solą. Zrób małe nacięcia wzdłuż całej długości. Wciśnij w nie czosnek. Posmaruj octem, posyp rozmarynem. Odłóż na godzinę.

  2. Kurki oczyść i podsmaż na maśle. Pod koniec oprósz solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną. Zdejmij z ognia. Ziemniaki obierz, ugotuj z pęczkiem koperku. Pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z kurkami.

  3. Polędwiczkę podsmaż na oleju. Odłóż na 5 minut i pokrój na grube plastry. Ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Przykryj ziemniakami wymieszanymi z grzybami. Zapiekaj 30 minut w 180°C. Posyp natką i podawaj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń