Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mięso w liściach czerwonej kapusty"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
100 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 9-10 porcji.
Z kapusty usuwam brzydkie wierzchnie liście (zachowuję je). Wycinam głąb. Kapustę wkładam do wrzątku z octem i gotuję 10 min. Zdejmuję z kapusty 9-10 liści, resztę zostawiam na sałatkę. Odmierzam 1 l wody po kapuście na sos, z tego odlewam 1/2 szkl. do rozrobienia mąki do sosu. Odstawiam do ostygnięcia.
Farsz: cebulę z boczkiem podsmażam na rumiano na odrobinie oleju. Mieszam z mięsem mielonym i resztą składników, przyprawiam solą i pieprzem.
Z liści kapusty ścinam nożem grube nerwy, na środek każdego liścia kładę farsz i formuję gołąbki.
Sos: na dno szerokiego garnka kładę odłożone wcześniej liście kapusty. Wlewam wodę z gotowania kapusty, dodaję starte jabłko i sok z cytryny. Wkładam gołąbki. Gotuję je 50-60 min na małym ogniu pod przykryciem. Wykładam na półmisek. Wyjmuję liście z garnka. Mieszam mąkę z odlaną 1/2 szkl. wody po kapuście, łączę z wywarem po gołąbkach, zagotowuję (sos można bardziej zagęścić mąką). Ewentualnie doprawiam solą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru. Do sosu wkładam gołąbki. Podaję je z ziemniakami.Źródło: Kobieta i życie