Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z kurczaka z ketchupem

Mięso z kurczaka z ketchupem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 665

Dodano:

Odsłon: 648

Przygotowałam mięso z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie. Dodatek miodu, soku z cytryny i ketchupu to nowa odsłona pysznego mięsa.

Składniki

  • 3 porcje kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • pieprz kolorowy, sól do smaku
  • Dodatki:
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka mielona
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte porcje z kurczaka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć ostrą papryką. Pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 godzinę.

  2. Następnie na mięso ułożyć kilka wiórek z masła, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i włożyć na około 1 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  3. Ketchup wymieszać z miodem.
    15 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować ketchupem z miodem.

  4. Ponownie włożyć i piec aż mięso będzie ładnie rumiane z chrupiącą skórką.

  5. Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce.
    Do tłuszczu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na pół miękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nastawionego na 230 stopni, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania odpowiedniego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń