Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięso ze słoika na kanapki

Mięso ze słoika na kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 5527

Dodano:

Odsłon: 16870

Kolejny sposób na przygotowanie domowej wędlinki,tym razem w dostępny dla każdego sposób,znany jeszcze przez nasze babcie -czyli gotowane w słoiku-pyszne,pachnące i kruche,do tego wędlinki przygotowane w taki sposób możemy długo przetrzymywać w lodówce lub chłodnej piwnicy,ale u mnie nawet tygodnia nie poleży-bo znika błyskawicznie,możecie w ten sposób przygotować schabik,karczek ,boczek,ja upchałam w słoiku kawałek karczku i schabu-mniam, polecam spróbujcie taką zrobić na pewno nie raz do niej wrócicie.....

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale może być boczek, żeberka, łopatka,)
  • 20 g soli do peklowania
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,przyprawy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą peklującą i nacieramy dokładnie naszą mieszanką mięsko.odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na ok 2 dni.po tym czasie mięsko obwiązujemy sznurkiem ,przekładamy do słoika najlepiej takiego z szeroką szyjką i zakręcamy

  2. Słoik wkładamy do garnka z wodą tak do 2/3 słoika,przykrywamy i gotujemy od zagotowania 2 godzin,następnie wyłączamy gaz i pozwalamy mu w tej wodzie wystygnąć

  3. następnie chowamy na noc do lodówki ,żeby stężało męsko i oczywiście pyszna galaretka dookoła mięska-a potem już tylko wyjąć i wcinać-Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ditunia 13 czerwca A co potem z tym sznurkiem schowanym pod galaretka? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wanda102 13 czerwca mięsko w jednym kawalku czy na porcje w słoiku?? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 czerwca Też tak robię, ale gotuję 2 razy a do żeberek dodaję 2,3 śliwki suszone. To jest wędlinka. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 czerwca No i to jest pyszne :D Wiemy, co jemy i przyrządzamy sobie wg naszych potrzeb :)

Świetne mięsiwko :D

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 czerwca Fajny pomysł i bardzo apetyczny. Takie mięsko jest bardzo dobre ale ta galaretka o wiele lepsza:)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń