Do góry

Dania główne Przepis na:

Miętowe ciasto na pierogi

Miętowe ciasto na pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 1566

Dodano:

Odsłon: 6382

Dużo osób lubi pierogi z truskawkami, jagodami i tak dalej - powiem szczerze, że ja osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jednak kiedy użyję takiego ciasta z zielonymi, miętowymi łatkami, wchodzą zdecydowanie lepiej :) Poza tym fajny, miętowy posmak podbija smak owocowych pierogów i nadaje im zupełnie nowy wymiar :) Jest to ciasto, które szczególnie pasuje do tych owocowych pierogów - z tymi z kapustą i grzybami smakowałoby chyba co najmniej dziwnie :)

Składniki

  • około 500g mąki
  • 1-1,5 szklanki prawie gorącej wody (lepiej trochę więcej i dolewać stopniowo)
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę masła
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
  • mąkę do podsypywania
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy sól. Z gałązek mięty obrywamy listki i drobno je siekamy. Robimy spore wgłębienie w mące i dodajemy miętę.

  2. W wodzie rozpuszczamy masło. Nie musi być rozpuszczone super dokładnie, jeśli zostanie nierozpuszczony kawałek, to i tak ładnie wpracuje się w ciasto.
    Stopniowo dolewamy wody w zagłębienie w mące. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.

  3. Zagniecione ciasto przykrywamy folią i zostawiamy w spokoju na 20-30 minut.
    Można oczywiście nie odkładać ciasta i od razu przejść do lepienia pierogów, ale z moich obserwacji wynika, że z ciastem, które poleżało, pracuje się o wiele lepiej. Jest dużo miększe, delikatniejsze, o wiele łatwiej się lepi i wałkuje.

  4. Z bryły ciasta odcinamy mniejsze kawałki i szklanką lub takim ustrojstwem do lepienia pierogów wycinamy krążki, które następnie napełniamy farszem i gotujemy chwilkę od wypłynięcia :)

    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 czerwca Widzę, że nie tylko ja nie przepadam za owocowymi pierogami ;)
Nie ma to, jak z serem, ruskie, czy z mięsem - w takiej kolejności i do tego posmażone :D

Nie mniej jednak ciekawe, jak to ciasto smakuje z tymi owocami. Ja osobiście wypróbuję przy okazji takie ciasto do "ruskich" :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 02 czerwca Bardzo ciekawy pomysł na ciasto, muszę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń