Do góry

Dania główne Przepis na:

Miętowe pierogi z truskawkami

Miętowe pierogi z truskawkami

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1156

Dodano: 09.06.2018

Odsłon: 141

Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, na wielu stołach jako jedne z pierwszych dań z truskawkami pojawiają się pierogi. Lubią je dzieci i lubią dorośli. Ja jednak postanowiłam nieco je urozmaicić przez dodanie mięty. Jaki jest efekt? Oszałamiający, sprawdźcie sami! :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • około 500g mąki
  • 1-1,5 szklanki prawie gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżkę masła
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
  • mąkę do podsypywania
  • Farsz:
  • Truskawki
  • cukier
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W kopczyku mąki robimy wgłębienie, gdzie dodajemy drobno posiekane listki mięty oskubane z gałązek. W wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo dolewając wodę do wgłębienia, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. To tak naprawdę taka moja wariacja ciasta na pierogi bez jajek :)
    Oczywiście jeśli ktoś nie lubi mięty, niech zrobi ciasto bez tego dodatku :)
    Gotowe ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w spokoju na 20-30 minut.

  2. Z bryły ciasta odcinamy mniejsze części i wałkujemy je niezbyt grubo - 1mm grubości w zupełności wystarczy.
    Z rozwałkowanego placka wycinamy krążki. Na środku każdego z nich układamy porcję truskawek, które posypujemy cukrem. Ilość truskawek i cukru dobieramy do własnego smaku, pilnując tylko, by nie było problemów ze zlepieniem pieroga :)
    Ulepione pierogi odkładamy na ściereczce.
    Gotujemy, wrzucając na osolony wrzątek i wyjmujemy około 1 minutę po wypłynięciu.
    Podajemy gorące ze śmietaną i cukrem.




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń