Do góry

Desery Przepis na:

Miętowy sernik na zimno

Miętowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 201

Delikatna masa serowa, bita śmietana i świeża mięta nadają sernikowi wielkiego orzeźwienia w tak upalny dzień. Zachęcam do skuszenia się na ten przepis.

Składniki

  • Spód
  • 200g orzechowych ciasteczek
  • 10 dag masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 350 ml kremówki
  • Świeża mięta
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • opcjonalnie 2 krople zielonego barwnika w żelu (jednak ja nie używam)
  • Do dekoracji:
  • świeża mięta
  • bita śmietana
  • czekoladki
  • kiwi
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasteczka kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niego kładziemy ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby się zespoliło.

    Miętę rozdrabniamy w malakserze. Taką ilość, aby otrzymać ½ szklanki. W 100ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ser i miksujemy do czasu całkowitego połączenia się składników. Mikser zmniejszamy na najniższe obroty i dodajemy rozdrobnioną mięte, a następnie żelatynę.

    Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

    Wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną, czekoladkami i świeżą miętą lub kiwi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia882 19 czerwca Polecam orzezwiajacy sernik na terażniejsze upały :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń