Do góry

Desery Przepis na:

Miętowy tort z borówkami

Miętowy tort z borówkami

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 1538

Dodano: 10.11.2017

Odsłon: 15384

Zielono, miętowo, orzeźwiająco. I pysznie przede wszystkim.

Składniki

  • Biszkopt: 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 20-30ml likieru miętowego
  • 80g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 300g borówek amerykańskich
  • 9 listków żelatyny
  • 500g serka ricotta
  • 150ml likieru miętowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50g cukru
  • 400g śmietany kremówki
  • Dekoracja: 200g śmietany kremówki
  • listki mięty
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, żółtka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wlewać likier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z żółtkami na przemian dodając ubite białka. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  3. Borówki przebrać, opłukać i osuszyć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę wymieszać z likierem, skórką i sokiem cytrynowym i cukrem. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić podgrzewająć w garnku na małym ogniu. Wlewać do masy serowej nie przerywając mieszania. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa serowa zacznie tężeć, dodać ubitą kremówkę.

  4. Biszkopt wyjąć z tortownicy, położyć na paterze i założyć ponownie obręcz tortownicy. Przykryć połową kremu. Rozłożyć borówki, kilka zostawić do dekoracji, przykryć resztą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy. Śmietanęubić na sztywno, posmarować boki i zrobić kleksy. Udekorować listkami mięty i resztą borówek.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń