Do góry

Desery Przepis na:

Miętusek

Miętusek

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 878

Dodano: 17.12.2016

Odsłon: 2009

Czekoladowo-miętowa pokusa

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 300 g pastylek miętowych w czekoladzie
  • 1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
  • 500g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • czekolada do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jajka ubijać z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i zbieleje.

    Mąkę ( odjąć 2 łyżki mąki!!) przesiać z proszkiem do pieczenia i

    kakao.

    Stopniowo i na przemian dodać do jajek mąkę, wodę i olej - bardzo

    delikatnie mieszać!

    Wylać ciasto do nasmarowanej blaszki i piec 180 stopni około 40

    minut.

    Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.

    Po 20 minutach ostrożnie wyjąć ciasto i wystudzić

    Ciasto przekroić na dwa blaty.

  2. Krem

    Pastylki włożyć do mleka i podgrzewać ciągle mieszając, aż do

    rozpuszczenia.

    Masę ostudzić.

    Śmietanę ubić pod koniec dodać serki mascarpone, masę miętową

    bardzo dokładnie mieszać.

  3. Przełożenie :

    ciasto
    -1/2 kremu
    -ciasto
    -1/2 kremu
    -starta czekolada

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joleczka78 03 czerwca A ile tego mleka do rozpuszczenia pastylek, bo nie pisze,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń