Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe choinki p. Lafera

Migdałowe choinki p. Lafera

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2447

Dodano:

Odsłon: 823

Pyszne, delikatne ciasteczka polane białą czekoladą i posypane pistacjami. Delicje.

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g białej kuwertury
  • 200 g pistacji
  • srebrne kuleczki
  • owoce miechunki 10- 12 sztuk
  • pędzelek
  • wykalaczki
  • ewentualnie cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na papierze do pieczenia narysować 10- 12 okręgów o średnicy 16 cm. Można użyć do tego talerza. Okrąg naciąć do połowy. Zwinąć w stożek i umocować przy pomocą spinacza biurowego. Stożki włożyć do kubków lub foremek( rożkiem do dolu).

  2. Jaja rozbić. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier. Szybko wmieszać żółtka. Mielone migdały, mąkę, skrobię kukurydzianą wymieszać razem i ostrożnie zmieszać z masą jajeczną.

  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać stożki. Pamietajmy, że ciasto jeszcze urośnie. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut.
    Następnie stożki ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie zdjąć papier. Można je wyrównać nożem, żeby dobrze stały.

  4. Kuwerturę posiekać i rozpuścić w kapieli wodnej: kuwerurę dajemy do rondelka i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pistacje drobno siekamy lub mielimy. Przy pomocy pędzelka smarujemy stożki rozpuszczoną kuwerturą. Obtaczamy w mielonych pistacjach. Doklejamy srebrne cukrowe kulki, a na czubku umieszczamy owoc miechunki( na wykałaczkę).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń