Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 10150

Dodano:

Odsłon: 501

Cudownie kruche migdałowe ciasteczka, nadziewane zieloną migdałową masą i przybrane połówkami migdałów.

Składniki

  • Ciasto :Mąka krupczatka 200 g
  • migdały 100 g
  • masło 100 g
  • margaryna 100 g
  • Cukier puder 60 g
  • Nadzienie : migdały 100 g + kilka do dekoracji
  • cukier puder ok. 90 g
  • sok z cytryny do smaku
  • młody sproszkowany jęczmień 1 płaska łyżeczka
  • śmietana gęsta 40 g ( ok.2 łyżki )
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć, obrać z łupin i zmielić lub zetrzeć na drobnych oczkach. Mąkę przesiać dodać zimne masło, posiekać, dodać migdały, cukier, szybko zagnieść. Odstawić na ok. godzinę do lodówki, potem rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wykrawać foremką 6-7 cm kółka. Ciasto podsypywać mąką.

    Formę na muffiny lekko wysmarować masłem. Każde wgłębienie wypełnić trzema kawałkami ciasta, tak aby powstał kwiat. Ciasto na dole docisnąć do formy.

    Nadzienie:

    Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Dodać śmietanę, cukier puder, sok z cytryny i młody jęczmień, dobrze wymieszać.

    Tak przygotowaną masą wypełnić ciasto w foremkach. Ciasteczka możemy udekorować połówkami migdałów.

    Piec w gorącym piekarniku około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń