Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 2767

Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest wilgotne i bardzo smaczne. Z dodatkiem migdałów i aromatu to rewelacja.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szkl
  • masło 20 dag
  • cukier puder 15 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • migdały mielone 5 dag
  • śmietana 2 łyżki
  • żółtka 4 szt
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 15 dag
  • masło 12 dag
  • migdały mielone 2-3 dag
  • żółtka 2 szt
  • cukier 10 dag
  • Pozostałe składniki
  • śliwki węgierki 1 kg
  • biszkopty okrągłe 5 dag
  • cukier 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną. Połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

  3. W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.

  4. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami. Ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym.

  5. Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń