Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe florentynki

Migdałowe florentynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Migdałowe florentynki"

Składniki

  • 15 dag płatków migdałowych
  • białko z 1 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wisienek kandyzowanych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • tłuszcz do posmarowania foremek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białko jajka wlej do miseczki. Dodaj cukier puder, lekko ubij widelcem. Wisienki pokrój na kawałeczki. Wsyp do miseczki z białkiem. Dodaj płatki migdałowe. Dobrze wymieszaj łyżką. Okrągłe foremki, np. do tarteletek wyłóż krążkami pergaminu (dodatkowo papier możesz posmarować cienko oliwą albo olejem z pestek winogron).

  2. Na spodach foremek rozsmaruj przygotowaną masę. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160oC. Piecz około 20 minut. 3Kiedy ciastka wystygną, ostrożnie wyjmij je z foremek, usuń pergamin.

  3. Każde ciastko odwróć. Czekoladę połam na kawałki, stop razem z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Posmaruj spody ciastek. Kiedy masa zastygnie, ciastka będą gotowe do zjedzenia.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń