Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe herbatniki

Migdałowe herbatniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1759

Dodano:

Odsłon: 597

Czy herbata bez herbatnika ma sens?

Składniki

  • na około 50 herbatników:
  • 450g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 130g migdałów
  • dodatkowo:
  • 100g mlecznej polewy czekoladowej
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ROBIMY CIASTO

    Migdały wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych migdałów.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i rozmiksowujemy dokładnie. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę oraz rozdrobnione migdały i mieszamy składniki do wstępnego połączenia. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, zaczynamy zagniatać je dłonią w jednolitą, zwartą kulę.

  2. ROBIMY HERBATNIKI

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską, standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
    Gotowe ciasto dzielimy na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ulubione, herbatnikowe kształty i układamy je na przygotowanej blasze. Nie musimy zachowywać pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami zbyt dużych odstępów, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki. Herbatniki powinny dokładnie zachować wyciśnięty w cieście kształt.

  3. PICHCIMY HERBATNIKI

    Gotowe ciastka wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, w zależności od ich wielkości i grubości ciasta. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę podnieść i wydać przyjemny, maślano-migdałowy zapach.
    Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blasze przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.

    W tym czasie zabieramy się za kolejną porcję oczekującego ciasta...

  4. DEKORUJEMY HERBATNIKI

    Gdy wszystkie ciastka będą już upieczone i wystudzone, przygotowujemy czekoladową polewę.
    Mamy dwie opcje:
    Możemy użyć gotowej polewy. Wówczas należy umieścić ją na 5 minut w rondlu z gorącą wodą, a następnie odciąć róg opakowania i polewać herbatniki, tworząc fikuśne zygzaki.
    Możemy także rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. W takim wypadku w rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z połamaną na kostki czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i za pomocą łyżeczki oblewamy wierzch herbatników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń