Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe muffinki z kremem cytrynowym

Przepis dnia 2011-01-17
Migdałowe muffinki z kremem cytrynowym

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 479

Dodano: 07.01.2011

Odsłon: 5932

Cały dzień chodziły mi po głowie muffinki. Wpadłam do domu i okazało się, że nie mam ani cukru, ani za dużo mąki. Jednym słowem dramat. Ale dla chcącego nic trudnego.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Całe jajka miksujemy z 3 łyżkami miodu, aż masa będzie puszysta. Migdały prażymy na suchej patelni i studzimy. Płatki owsiane mielimy na miał. Migdały i płatki dodajemy do zmiksowanych jajek. Dodatkowo dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i aromat. Wszystko mieszamy łyżką. Rozlewamy do foremek na muffinki (3/4 wysokości foremek) i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka".

  2. Przygotowujemy krem cytrynowy: Skórkę z cytryny wrzucamy do rondelka. Wyciskamy dokładnie sok z całej cytryny i wlewamy do rondelka. Dodajemy żółtko, łyżkę miodu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy na małym ogniu, aż składniki dokładnie się połączą. Dolewamy mleko i mieszamy do momentu, aż całość zgęstnieje. Wyciągamy skórkę z cytryny.

  3. Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim upieczone muffinki. Resztką kremu i rozkruszonym ciasteczkiem otrębowym dekorujemy muffinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń