Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowe słodycze"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Schłodzone masło pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę i zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.
Przygotowane posiekaj, a potem szybko zagnieć gładkie kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 60 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć proces schładzania (ciepłe ciasto będzie się lepić, więc nie wytniesz figurek), włóż je do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami wykrywaj ciasteczka (serduszka, gwiazdki, kółeczka). W połowie ciastek wytnij mniejszą foremką środki (o tym samym kształcie).
Ciasteczka piecz na złoty kolor (12-15 minut) w temp. 180 st. Wyjmij, ostudź. Połowę ciastek posmaruj podgrzanym dżemem. Przykryj resztą ciasteczek (z wyciętymi środkami). Lukier przygotuj wg przepisu. Połącz z barwnikami. Udekoruj ciasteczka.
Czas ok. 70 min; porcja – 50 kcal, cena 20 gr.
Kruche ciasto zagniata się z dodatkiem 2-3 surowych żółtek. Warto jednak 1 żółtko wcześniej ugotować i przetrzeć przez sitko. Dodane do ciasta (szczególnie na ciasteczka) sprawi, że będzie ono jeszcze bardziej kruche. Zdecydowanie natomiast nie powinno się używać do takich wypieków białek. Przez nie ciasto jest twardsze.Źródło: Świat kobiety