Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Migdałowy śmietanowiec"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 293
Polecam.
Odsłon: 766
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36307
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 428
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 293
Polecam.
Odsłon: 766
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36307
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 428
Składniki
Blaty: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj mielone migdały, startą skórkę z cytryny oraz cukier puder. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. posiekaj. Kiedy powstaną grudki, wbij jajka i dodaj kwaśną śmietanę. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut.
Zimne ciasto podziel na 3 równe porcje. Kolejno kładź je na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Każdy ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz po ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone blaty odłóż do wystudzenia. Śmietanę schłodź.
Przygotuj krem: śmietanę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dolej likier migdałowy. Kruche blaty przełóż kremem śmietanowym. Cienka warstwą kremu posmaruj też wierzch i boki ciasta.
Posyp je płatkami migdałowymi i krokantem. Udekoruj stopioną polewą czekoladową.Źródło: Naj