Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowy torcik"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 320
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 619
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 320
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 619
Składniki
Wymieszaj 18 dag mąki z połową cukru. Połowę migdałów pokrój w słupki, dodaj do składników razem z posiekanym masłem i 1 jajkiem. Starannie wyrób kruche ciasto migdałowe. Odłóż do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim prostokątną blachę (25 na 30 cm). Ponakłuwaj widelcem, by spód równomiernie wyrósł. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 200 st.
Rozbij pozostałe 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dalej ubijając wsypuj resztę cukru. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier waniliowy. Na koniec wsyp pozostała mąkę i 2 dag pokrojonych w płatki migdałów.
Przestudzony spód z kruchego ciasta posmaruj dżemem truskawkowym. Następnie na dżem wylej masę biszkoptową. Posyp ją resztą pokrojonych w płatki migdałów. Blachę wstaw do piekarnika. Dopiekaj ciasto 35 minut w temp. 180 st.
Ciasto wystudź, pokrój na 18 kwadratów. Przygotuj biedronki z truskawek. Opłucz i odszypułkuj owoce, przekrój je na połówki. Rozpuść ciemną polewę. Zanurzaj w niej czubki przekrojonych truskawek. Z reszty zrób kropki, a z białej polewy oczka. Biedronki ułóż na porcjach ciasta.
czas ok. 100 min; porcja – 250 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety