Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Miks z ziemniakami doprawiony oregano"
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Smak wiosny!
Odsłon: 683
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 658
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 35
Składniki
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem bieżącej wody. Gotuj je w posolonym wrzątku 20 min. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście pokrój w kostkę.
Marchew oczyść, opłucz i pokrój w długie cienkie słupki. Dymki oczyść. Cebulki pokrój w piórka, szczypiorek posiekaj dość grubo. W garnku rogrzej olej. Zeszklij na nim cebulki. Dodaj marchewkę. Mieszając, smaż 5 min. Dołóż kapustę. Warzywa posól i oprósz pieprzem. Smaż 5 min, podlej gorącym bulionem. Przykryj i duś 15 min.
Ugotowane ziemniaki odcedź i lekko przestudź. Pokrój je na połówki. Oprósz solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim ziemniaki ze wszystkich stron.
Oregano opłucz, listki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Wsyp do bigosiku, dodaj też sok z cytryny i wymieszaj. Jogurt przypraw solą, pieprzem i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj połowę szczypiorku. Bigosik wymieszaj z ziemniakami, rozłóż na talerzach. Polej jogurtem, posyp resztą szczypiorku.Źródło: Tina