Do góry

Desery Przepis na:

Milky way

Milky way

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 598

Dodano:

Odsłon: 587

Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na krem:
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z białek ubić pianę powoli dodając cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Gdy będą już żółtka połączone z białkami drewniana łyżką dodać sypkie składniki. Wsypujemy po ściankach naczynia aby nie zniszczyć struktury biszkoptu, na koniec delikatnie wymieszać.
    Ciasto pieczemy w tortownicy o wymiarach ok 28 cm.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.

  2. Mleko zagotować z cukrem i cukrami wanilinowymi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodawać mleko oraz mleko w proszku.

  3. Po wystudzeniu biszkoptu przekroić na pół, przełożyć masą.
    Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu, i polewać jeszcze letnią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń