Do góry

Desery Przepis na:

Mini bezy z truskawkami, kremem i sosem z cukierków Werther’s Original

Mini bezy z truskawkami, kremem i sosem z cukierków Werther’s Original

Autor: natsko1993

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 189

Dodano: 08.06.2018

Odsłon: 191

Nie mogłam się oprzeć, by przygotować jakiś deser z truskawkami, kiedy sezon na nie w pełni.

Składniki

  • 4 białka
  • 135 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania cukierków Werther's Original Soft Eclaris
  • 150 ml śmietanki 12% (użyłam tej z Biedronki)
  • kilka truskawek
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną, białą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, w odstępach, aby dobrze wymieszał się z pianą. Kiedy piana będzie trzymała już kształt, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy nie za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy tylkę (tutaj dowolność). Formujemy bezy: najpierw spód, później ścianki gniazdek. Mini bezy suszymy w piekarniku: najpierw 110 stopni przez godzinę, a później 40 minut w temperaturze 90 stopni.

  2. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku.

    Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na palniku umieszczamy garnuszek ze śmietanką 12%, dodajemy cukierki i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

    Wystudzone gniazdka bezowe napełniamy śmietaną kremówką, na tym układamy truskawki. Gdy sos lekko przestygnie (uwaga, aby całkiem nie zastygł) polewamy bezy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 czerwca Dostałam ślinotoku:) Idealnie by pasowały do małej czarnej, którą właśnie piję:) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń